W 1845 roku przedsiębiorca i cukiernik Karol Ernst Heinrich Wedel przybył do Warszawy, gdzie wspólnie z prowadzącym cukiernie Karolem Grohnertem założył spółkę, która w krótkim czasie zrobiła wielką furorę.
W 1851 roku Karol Wedel się usamodzielnił i ten rok przyjęto jako rozpoczęcie działalności firmy. Przy ulicy Miodowej 12 otworzył własny sklep oraz parową fabrykę czekolady. Jego syn Emil odbył praktyki w zakładach cukierniczych w Niemczech, Szwajcarii, Anglii, Francji.
Uzyskał doktorat z chemii spożywczej. W dniu swojego ślubu w 1876 roku otrzymał od ojca
w prezencie firmę. Wtedy powstał znak firmowy E. Wedel.
Po II wojnie światowej w 1949 nastąpiła nacjonalizacja firmy. Zmieniono wtedy nazwę na "Zakłady Przemysłu Cukierniczego 22 Lipca w Warszawie". Z uwagi na to, że firma była znana za granicą i wysyłała swoje produkty do wielu krajów, pod nazwą dopisywano małymi literkami "d. E. Wedel".
Dopiero w 1989 r. powrócono do oryginalnej nazwy.
Moje najstarsze opakowania:Jest to czekolada nadziewana o smaku pomarańczowym z lat 60. Cena nadrukowana 10 zł, w każdym sklepie taka sama.
W tamtych czasach również można było kupić maleńkie czekoladki o takim samym wzorze opakowań jak czekolady 100 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz