niedziela, 12 listopada 2017

Belgijskie czekolady Cote d'Or


W 1883 roku powstała założona w Belgii przez Karola Neuhaus firma produkująca czekoladę Cote d'Or. Symbolem Cote d'Or jest słoń z podniesioną trąbą. Nazwa nawiązuje do Złotego Wybrzeża dzisiejszej Ghany, skąd pochodzi kakao. W 1935 roku, na Światowej Wystawie w Brukseli, marka ta uzyskała wielką sławę, co przyczyniło się do rozwoju firmy. Nie tylko Belgowie zajadają się tą czekoladą. Jest sprzedawana na całym świecie, na 5 kontynentach, w 40 krajach. 

                                    
To moje najstarsze opakowanie (lata 70), jeszcze bez kodów kreskowych, niżej z wanilią i z pistacjami (lata 1970-1980).







To nowsze opakowania czekolad Cote d'Or gorzka z malinami i z gruszką. Waga 130 gramów, cena 3,95 euro, kupione we Francji.

                                   

Kolejne czekolady to gorzka nadziewana pastą migdałową 150 gramowa i nugatowa 130 gramów.






Czekolada gorzka z sezamem 100 gramowa i gorzka z całymi migdałami 180 gramowa.


















Duża różnorodność wagi i smaków, a to mały przykład dużego asortymentu produkowanych czekolad Cote d'Or. Wszystkie współczesne opakowania dostałam od Karima, który delektował się cudownymi smakami tych belgijskich czekolad i przywiózł je z Francji. Dzięki Karim, że jesteś smakoszem czekolad i ciągle znajdujesz nowe rodzaje tych wspaniałych smakołyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz