piątek, 5 maja 2017

Czekolady świata

Dzisiaj chcę napisać o niezwykłych czekoladach produkowanych przez cukiernię Sowa. To rodzinna firma założona w 1946 roku przez Feliksa Sowę i jego żonę Stanisławę. Początkowo była to piekarnia w Bydgoszczy. Zakład przeszedł długą drogę pokonując wiele trudności jak brak surowców, nieprzychylność władzy w powojennej Polsce niesprzyjającej prywatnym przedsiębiorcom. Feliks Sowa podejmuje wezwanie i realizuje swoje marzenia rozwoju firmy. Otwiera cukiernie, sklepy firmowe i produkuje niezwykłe wyroby na bazie rodzinnych receptur. Największym zainteresowaniem cieszą się torty, później także pączki i inne ciasta. Młodsze pokolenie kontynuuje rodzinne tradycje rozszerzając produkcje o następne wyroby.
W 2008 roku firma podejmuje kolejne wezwania, produkcję czekolady własnej marki. To naprawdę niezwykła czekolada, której pilnie strzeżona receptura powstaje w Paryżu.
W swojej kolekcji mam 2 czekolady, które dostałam od mojego brata. To słodki prezent, który swoim smakiem zachwycił mnie i rodzinę. 



Czekolada Świata Kuba - deserowa, o zawartości min. 70% kakao i Czekolada Świata Meksyk o zawartości 66,1%. Przepiękne kwadratowe opakowanie na których przedstawiono charakterystycznych mieszkańców tych państw. Dopracowane w każdym szczególe, niezwykle eleganckie. 


Po otwarciu oglądamy odpowiednio mapę Kuby lub Meksyku. W środku czekolada o wzorze ziaren kakaowca, z charakterystycznym znakiem firmy "Sową". 
Czekolada Kuba o wyrazistym smaku, wcale nie gorzkim, z wyczuwalną nutą owoców i kuszących przypraw. Podobnie czekolada Meksyk niezwykle aromatyczna.  
Do kolekcji "Czekolady Świata" należy jeszcze Ekwador i Jawa, na opakowaniach których umieszczono zdjęcia dzieci. Firma Sowa produkuje również czekolady firmowe, jednak tych opakowań jeszcze nie posiadam.  
Aktualizacja postu: 


Udało mi się kupić kolejne czekolady: firmową deserową i z kolekcji "Czekolady Świata" Ekwador - mleczną o zawartości 39% kakao.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz