sobota, 10 czerwca 2017

Czekolady Schogetten

Na początku 2016 roku, Magazyn Candy Industry opublikował listę największych producentów czekolady. Jako kryterium przyjęto wartość sprzedaży netto za 2015 rok.
Pierwsze dwa miejsca w tym rankingu zajęły dwie firmy amerykańskie: Mars Inc. (18,5 mld USD sprzedaży netto) oraz Mondelēz International (14,4 mld USD).
Na kolejnych pozycjach znalazły się: luksembursko - włoska grupa Ferrero, szwajcarska Nestlé SA, japońska Meiji, amerykańska Hershey Foods Corp., szwajcarska Chocoladenfabriken Lindt Sprüngli AG, argentyńska Arcor, japońska Ezaki Glico i niemiecka August Storck KG (2,3 mld USD).
Ja niestety w swoich zbiorach nie posiadam ani jednego opakowania z USA, ale myślę, się to zmieni. 
W Polsce najczęściej można kupić oprócz czekolad polskich, niemieckie.

Dzisiaj o czekoladzie marki Schogetten istniejącej od 50 lat, której rozpoznawalnym znakiem są porcjowane kostki. To marka znana na całym świecie. Jej wyrób to unikalna receptura stworzona ze składników najwyższej jakości o niepowtarzalnym smaku.





Powyżej czekolady o różnych smakach z lat 2001 - 2002. 


Powyżej czekolady: pierwsza od góry mleczna z lekko prażoną kukurydzą, kolejna to biała i o smaku tiramisu.


Czekolada z alpejskiego mleka i nadzienia o smaku ciast brownie oraz chrupiących kawałków karmelu, kolejna to dla dzieci ze śmietankowym nadzieniem oraz kawałki herbatników połączone waniliowym nadzieniem w mlecznej czekoladzie. 


Powyżej: czekolada mleczna z orzechami laskowymi i z nadzieniem z drobinami migdała.

To niektóre współczesne czekolady Schogetten, trzeba przyznać, że ilość różnych smaków jest imponująca. Opakowania dostałam od Marzenki, Karola i Amelii.

1 komentarz:

  1. Osobiście również jestem wielką fanką wszystkiego co czekoladowe. Przede wszystkim uwielbiam najróżniejsze ciasta oraz desery. Największym sukcesem było upieczenie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo przypadło do gustu moim bliskim. Jestem przekonana, iż podstawowy składnik czyli czekolada jest w tym cieście najważniejsza.

    OdpowiedzUsuń